Turkulainen lauluyhtye Rafaelin enkelit esittelee Ruotsin suomalaismetsien runoilijan Dan Anderssonin (1888-1920) suomennettua tuotantoa musiikkiesitelmässään Tampereella Suomen Työväen Musiikkiliiton (STM) 100-vuotisjuhlien yhteydessä 25.9.2021 klo 12 Työväenmuseo Werstaalla.

Dan Andersson kuoli samana vuonna kuin STM syntyi (1920). Andersson kuului myös sukujuuriltaan metsäsuomalaisiin, joita alunperin muutti Savosta ja Pirkanmaalta Ruotsin asumattomalle havumetsävyöhykkeelle 1600-luvun lopulta alkaen. Metsäsuomalaisten kohtalo oli karu. 1800-luvun lopulle asti heidät oli alistettu lähes orjien asemaan. He palvelivat Ruotsin sotateollisuutta rautakaivoksilla, masuuneilla ja varsinkin miilunpolttajina. Näiden ihmisten elämään ja kohtaloihin Dan Anderssonin elämä ja tuotanto vahvasti kytkeytyivät.

Andersson sävelsi itsekin monia runojaan, mutta vasta hänen kuolemansa jälkeen niitä sävellettiin lisää ja monista lauluista tuli suosittuja. Andersson huomattiin myös Suomessa. Ensimmäiset suomentajat olivat Tulenkantajien sukupolvea, kuten Uuno Kailas ja Lauri Viljanen. Ensimmäisen ja toistaiseksi viimeisen Andersson-kokoelman suomeksi toimitti Otto Varhia vuonna 1949.

Folk-aallon myötä 1960-luvulla Anderssonin laulut löysivät uuden kuulijakunnan. Esimerkiksi Sauvo ”Saukki” Puhtila suomensi silloisia Hootenanny Singersin Andersson-hittejä. Myöhemmin Esa Niemitalo (1977) ja Hector (1979) julkaisivat kokonaisen albumillisen Dan Anderssonin lauluja, suomentajina Aappo I. Piippo, Hector ja Tommy Taberman.

Rafaelin enkelit käy esitelmässään läpi Andersson-suomennosten historiaa ja esittää kokonaan tai osittain kymmenkunta laulua. Joukossa on suomennoksia, joita ei aikaisemmin ole laulettuina kuultu. Joukossa on myös yksi aivan uusi runosuomennos (2020).

Rafaelin enkelien taiteellisena johtajana toimii Jukka Alari ja esitelmätekstin on laatinut Antti Vuorenrinne.

Rafaelin enkelien kokoonpano 25.9.2021 Tampereella

Jukka Alari, laulu (musiikin johto)
Juha Korvenmaa, laulu, kitara, klarinetti
Kari Malinen, laulu (laulujen esittely)
Aimo Massinen, laulu
Antti Vuorenrinne, laulu, kitara, basso, huuliharppu (luento)