Kuvakavalkadi Suomen Työväen Musiikkiliiton 100-vuotisjuhlilta 25.9.2021

Tampereen kaupungin vastaanotto pienelle kutsuvierasjoukolle perjantaina 24.9.2021


 

Suomen Työväen Musiikkiliiton toimiston entisiä ja nykyisiä työntekijöitä. Vasemmalta oikealle tuotantosihteeri Soila Takanen, musiikkisihteeri Marjukka Manner, entinen toimistotyöntekijä Maija Hildén, entinen liittosihteeri Usko Rasilainen ja toiminnanjohtaja Sanna-Mari Holma. Maija Hildénille myönnettiin myöhemmin lauantain 25.9.2021 juhlallisuuksissa STM:n kultainen ansiomerkki.


Kuorot ja lauluyhtyeet kiersivät esiintymässä Tampereen keskustassa. Turun Työväenyhdistyksen Sekakuoro Futuuri esiintyi Koskikeskuksessa Johanna Järvisen johdolla.


Porin Katajakuoro Koskikeskuksen tunnelmissa.


Turkulainen Sekakuoro Työnlaulajat esiintyi niin ikään Johanna Järvisen johdolla.


 

Laikunlavan syksyisissä tunnelmissa kuultiin kuorojen esityksiä yli kahden tunnin ajan. Esitykset aloitti Rauman Työväen Mieslaulajat.


 

Laikunlavalla OTK:n Naislaulajat.


Lauluyhtye Cafe Olé Harjavallasta.


Hyvinkään Työväen Mieskuoro pääsi nauttimaan lavalla myös auringonpaisteesta.


Suomen Työväen Musiikkiliiton puheenjohtaja Jaana Palanterä toi tervehdyksen juhlaväelle.


Kanerva-kuoro Tampereelta.


STM:n Länsi-Suomen piiri oli valmistanut Laikunlavalla hienon kolmen laulun yhteisesityksen koreografioineen. Esityksen johti Merja Sjöblom ja pianosäestyksestä vastasi Jani Huhtala.


Yhteisesityksen iloa!


Laikunlavan tilaisuus päätettiin yhteislauluihin Niko Ronimuksen johdolla ja Jani Huhtalan säestyksellä. Juhlaväki nautti silmin nähden päästessään pitkästä aikaa laulamaan isolla joukolla yhdessä.


Ruotsinpyhtään Mieskuoro 100-vuotisjuhlakonsertissa Aleksanterin kirkossa.


100-vuotisjuhlateos Laulujen loimun kantaesitys Aleksanterin kirkossa. Yhteisesityksessä mukana Jani Laaksosen johdolla Miskantti ja Nokian Työväen Mieskuoro, pianisti Harri Marttila ja tuubisti Soila Takanen.


 

Säveltäjät Antti Nissilä ja Asko Vilén palkittiin merkittävistä musiikillisista ansioista kultaisilla nuottiavaimilla.

 

 

Suomen Työväen Musiikkiliiton ensimmäisten vuosikymmenten historiaan voi tutustua oheisten artikkelien kautta. Artikkelit on alun perin julkaistu Työväen Sävel -lehdissä. Artikkelit on kirjoittanut Hymni työlle -teoksen kirjoittaja Keijo Rantanen.

Työväen Sävel 4/2018: "Talvisista pitkistä illoista täytettäköön osa ahkeraan laulun harjoitukseen" - Työväen musiikkiharrastuksen juuret löytyvät 1800-luvun lopun kansallisesta heräämisestä

Työväen Sävel 1/2019: Sisällissodan raunioille perustettiin musiikkiliitto

Työväen Sävel 2/2019: Laulun ja soiton juhlat

Työväen Sävel 3/2019: Kun Heikki Klemetti musiikkiliittoon hermostui - Miten lapualaisvuodet vaikuttivat työväen musiikkiharrastukseen?

Työväen Sävel 4/2019: Talvisota ja STM

Työväen Sävel 1/2020: Virkistävinä puhaltavat vapaammat tuulet

Työväen Sävel 2/2020: Opastuskursseista musiikkileireihin

Suomen Työväen Musiikkiliitto (STM) ry täytti 100 vuotta vuonna 2020. Maamme vanhin harrastajamusiikkijärjestö on perustettu 25.–26.9.1920 pidetyssä perustamiskokouksessa Tampereen työväentalolla, jonne työväenkuorojen ja -orkestereiden edustajat kokoontuivat ”työväenlaulun, työväensoiton kauniit ja suuret tulevaisuuden aatokset aivoissa askarrellen”.

Liiton 100-vuotisjuhlallisuudet käynnistyivät perustamispäivien kunniaksi 25.–26.9.2020, ja juhlavuotta vietettiin aina vuoden 2021 asti loppuun. Juhlavuoden huipensi 24.–25.9.2021 vietetty STM 100 -musiikkijuhla Tampereella. Musiikkijuhla kokosi yhteen liiton jäsenryhmiä konsertoimaan ympäri Tamperetta.

Juhlavuoden kunniaksi järjestettiin myös STM 100 -konserttisarja, jonka konsertteja kuultiin liiton jäsenryhmien ja piirijärjestöjen järjestäminä koko juhlavuoden ajan ympäri Suomen. Juhlavuotta varten suunniteltiin myös 100-vuotisjuhlalogo (kuvassa).

Suomen Työväen Musiikkiliitolla oli 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi käynnissä laaja historiahanke, jonka lopputuloksena julkaistiin niin liiton satavuotista taivalta kuin suomalaisen työväestön musiikkiharrastuksen ja työväenmusiikin historiaakin käsittelevä teos Hymni työlle – Suomen Työväen Musiikkiliitto ja työväen musiikkiharrastus 1920–2020. Työväenmusiikki ja työväen musiikkiharrastus nähdään teoksessa laajana käsitteenä, jolla on sekä poliittisia että muita kulttuurisia ulottuvuuksia. Työväen musiikkiharrastus ei ole toiminut Suomessa suljetussa tilassa, vaan se voidaan nähdä osana laajempaa suomalaista kulttuurihistoriaa ja suomalaisen identiteetin rakentumista. Historiateoksen kirjoittaja on historiantutkija (FM) Keijo Rantanen, ja teoksen on julkaissut Lector Kustannus Oy. Historiikki julkaistiin 26.9.2020 Tampereella, Työväenmuseo Werstaalla.

Suomen Työväen Musiikkiliiton 100-vuotisjuhlavuoden suojelijana toimi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Liiton ensimmäisten vuosikymmenten toimintaan voi tutustua Työväen Sävel -lehden historia-artikkelisarjan kautta.

STM 100 -musiikkijuhlan kuvamuistoja on nähtävissä tästä linkistä.

Suomen Työväen Musiikkiliitto (STM) ry juhli vuonna 2020 satavuotista toimintaansa, minkä kunniaksi liitto toteutti laajan historiahankkeen. Hankkeen lopputuloksena julkaistiin syyskuussa 2020 suomalaisen työväestön musiikkiharrastuksen sekä työväenmusiikin historiaa käsittelevä teos Hymni työlle – Suomen Työväen Musiikkiliitto ja työväen musiikkiharrastus 1920–2020. Kirja kattaa myös Suomen Työväen Musiikkiliiton satavuotisen historian.

Historiateos pohjautuu perusteelliseen tutkimustyöhön, jossa aineistona on käytetty mm. liiton arkistomateriaalia, lehtiarkistoa sekä muistitietoa. Historiateoksen kirjoittaja on historiantutkija (FM) Keijo Rantanen, jolla on kokemusta työväenjärjestöjen historiankirjoittajana. Lisäksi Rantanen on itse toiminut STM:n jäsenen, Nokian Työväen Mieskuoron taiteellisena johtajana 15 vuoden ajan.

Hymni työlle on ensimmäinen kattava kuvaus työväen musiikkiharrastuksen kehityksestä ja muutoksesta Suomessa sadan vuoden aikana. Miten sisällissodan raunioista uudelleen noussut laulun ja soiton liike on elänyt mukana kansakunnan vaiheissa? Miten poliittisen ilmaston muutokset ovat heijastuneet lauluun ja soittoon? Onko työväenmusiikki ennallaan vai katoamassa? Suomen Työväen Musiikkiliiton vaiheiden lisäksi teoksessa pääsevät ääneen ruohonjuuritason toimijat, työväenmusiikin työn sankarit.

Hymni työlle – Suomen Työväen Musiikkiliitto ja työväen musiikkiharrastus 1920–2020 -teoksen on kustantanut Lector Kustannus Oy.

Historiahanketta tukivat Kansan Sivistysrahasto ja Riihi säätiö.

Yhteistyökumppaneina olivat Työväen Arkisto ja Työväenmuseo Werstas.

 

Lataa Hymni työlle -kirjan esite pdf-muodossa tästä.

 

Kirjaa voi tilata Suomen Työväen Musiikkiliiton toimistosta (infotai p. 050 414 3442).
Kirjan hinta on 69 € (+ toimituskulut), STM:n jäsenille 50 € (+ toimituskulut).

Julkaistu 02.09.2024
"Erik Fordell Grand Prix" on kuorokilpailu, joka järjestetään Kokkolassa viiden vuoden välein. Kilpailun kautta halutaan antaa huomiota ja tehdä...
Julkaistu 27.08.2024
Suomen Työväen Musiikkiliiton Uudenmaan piiri järjestää kaikille avoimen Complete Vocal Technique -laulutekniikan koulutuksen lauantaina 21.9.2024 kello...
Julkaistu 27.08.2024
Suomen Työväen Musiikkiliitolla on oma rahasto, Työväen Musiikkirahasto, osana Kansan Sivistysrahastoa. Työväen Musiikkirahaston kautta tuetaan vuosittain...
Julkaistu 27.05.2024
Suomen Työväen Musiikkiliton toimisto on suljettu henkilökunnan kesälomien vuoksi 2.7.-23.8.2024. Aitoon musiikkikurssien vuoksi henkilökunnan tavoittaa...
Julkaistu 01.05.2024
Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb ottivat tänään vastaan Suomen Työväen Musiikkiliiton vapputervehdyksen...